محل لوگو

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 6
  • بازدید دیروز : 19
  • بازدید کل : 11737

معرفی کمیته فناوری نانو


معرفی کمیته فناوری نانو

کمیته فناوی نانو در راستای اجرای تفاهمنامه فیمابین سازمان دامپزشکی کشور و ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و به منظور پیگیری و اجرای مفاد تفاهم نامه مذكور تشکیل گردیده است.

1 - اهداف کمیته:

این کمیته در حوزه‌های بهداشت دام، طیور، آبزیان، زنبورعسل، کرم ابریشم، حیوانات خانگی و سایر حوزه های قانونی مرتبط با وظایف سازمان، اهداف ذیل را دنبال می کند:

  • ارتقاء سطح دانش و دستيابي كارشناسان دامپزشكي به مهارت‌ها و توانمندي‌هاي فني مرتبط با نانو تكنولوژي.
  • توسعه زیرساخت های تشخیص، پایش، ردیابی و ایمنی نانوذرات در حوزه های فوق الذکر.
  • توسعه كاربرد و بهره‌گيري از نانوتكنولوژي در حوزه دامپزشكي و بهداشت عمومي.

2- تركيب اعضاي کمیته

2-1- معاون تشخیص درمان سازمان دامپزشکی(عضو اصلي و رئیس کمیته)

2-2-نماینده ستاد ویژه توسعه فناوری نانو(عضو اصلي و دبیر کمیته)

2-3- مدیر شبکه ایمنی نانو (عضو اصلي)

2-4- معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی(عضو اصلي)

2-5- مدیرکل دفتر مطالعات و ارزیابی مخاطرات غذا،دارو و فراورده های بیولوژیک (عضو اصلي)

2-6- مدیر کل دفتر نظارت بر بهداشت عمومي و مواد غذايي(عضو اصلي)

2-7- مدیر کل دفتر دارو و مديريت درمان(عضو اصلي)

2-8- مديركل مركز ملي تشخيص و آزمايشگاههاي مرجع سازمان دامپزشکی (عضو اصلي)

2-9- دبير كميته استانداردسازي نانو(عضو اصلي)

2-10-نماینده کمیته نانو جهاد کشاورزی (عضو ناظر)

2-11-نماینده کمیته نانو وزارت بهداشت (عضو ناظر)

3- دبیرخانه کمیته

به منظور پیگیری وظایف کمیته و امور اجرایی- اداری مربوط به آن، دبیرخانه کمیته در محل سازمان دامپزشکی و زیر نظر رئيس كميته و با مديريت دبیر کمیته در حال فعالیت می باشد.

4- کارگروه‏های تخصصی

کمیته در راستای تحقق اهداف خود در زمینه های مربوط، درصورت نياز و حسب مورد، نسبت به تشكيل كارگروه‌هاي تخصصي اقدام خواهد نمود.

5-شرح وظایف کمیته

5-1-پیگیری و اجرای مفاد تفاهم نامه فیمابین سازمان دامپزشکی کشور و ستاد ویژه توسعه فناوری نانو .

5-2-تدوین دستورالعمل‌ها، استانداردها و شيوه نامه هاي اجرایی لازم براي بررسی و اعطای مجوز توليد، واردات، توزيع و كاربرد محصولات مبتني برفناوري نانو تحت پوشش سازمان دامپزشکی و نيز نظارت و ارزیابی آن ها.

5-3-بررسی و اعلام نظر در مورد فرآورده‏هایی که به کمیته ارجاع داده می‏شوند.

5-4-برنامه ريزي جهت نظارت و ارزيابي درحوزه هاي تحت پوشش.

5-5-حمايت از طرح هاي كاربردي در حوزه ‌هاي تحت پوشش.

5-6-حمایت از فرآیند تجاری سازی محصولات نانویی در حوزه ‌هاي تحت پوشش.

5-7-كمك به توسعه صنايع مبتني بر فناوري نانو در حوزه ‌هاي تحت پوشش.

5-8-حمایت از آزمایشگاه‌های موجود جهت ارتقاء به آزمايشگاه‌هاي مرجع بمنظور ارزیابی های کیفی، بهداشتی و ایمنی محصولات نانویی مرتبط.

5-9-بررسی، تدوين، تصویب و نظارت بر اجرای برنامههای آموزشی ترویجی و برنامه های دانش افزایی در حوزههای تحت پوشش.

5-10-ترویج تخصصی و تعامل با صنایع تولیدی و خدماتی برپايه يافته هاي علمي-اجرايي در حوزه‌های تحت پوشش.

5-11-تقويت ارتباطات و تعامل بين مراكز علمي-تخصصی با واحدهاي تولیدی و خدماتی در حوزه‌های تحت پوشش.

انتشار : ۲۰ خرداد ۱۳۹۹

استاندارد ملی دامداري ـ جايگاه نيمه باز دام- مشخصات فني و بهداشتي


استاندارد ملی دامداري ـ جايگاه نيمه باز دام- مشخصات فني و بهداشتي

چاپ اول

 

 آشنايي با مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران

مؤسسه استانداردوتحقيقات صنعتي ايران به موجب قانون، تنهامرجع رسمي كشوراست كه عهده داروظيفه تعيين، تدوين ونشراستانداردهاي ملي (رسمي) ميباشد.

تدوين استاندارد در رشته هاي مختلف توسط كميسيون هاي فني مركب از كارشناسان مؤسسه، صاحبنظران مراكز و مؤسسات علمي، پژوهشي، توليدي واقتصادي آگاه ومرتبط با موضوع صورت ميگيرد. سعي بر اين است كه استانداردهاي ملي، در جهت مطلوبيت ها و مصالح ملي وبا توجه به شرايط توليدي، فني و فن آوري حاصل از مشاركت آگاهانه و منصفانه صاحبان حق و نفع شامل: توليدكنندگان ،مصرف كنندگان، بازرگانان، مراكز علمي و تخصصي و نهادها و سازمانهاي دولتي باشد.پيش نويس استانداردهاي ملي جهت نظرخواهي براي مراجع ذينفع واعضاي كميسيون هاي فني مربـوط ارسال ميشود و پس از دريـافت نظـرات وپيشنهادهـا در كـميته ملـي مرتبـط بـا آن رشته طرح ودر صورت تصويب به عنوان استاندارد ملي (رسمي) چاپ و منتشر مي شود.

پيش نويس استانداردهايي كه توسط مؤسسات و سازمانهاي علاقمند و ذيصلاح و با رعايت ضوابط تعيين شده تهيه مي شود نيز پس از طرح و بـررسي در كميته ملي مربوط و در صورت تصويب، به عنوان استاندارد ملي چاپ ومنتشرمي گردد. بدين ترتيب استانداردهايي ملي تلقي مي شود كه بر اساس مفاد مندرج در استاندارد ملي شماره ((5)) تدوين و در كميته ملي مربوط كه توسط مؤسسه تشكيل ميگردد به تصويب رسيده باشد.

مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران از اعضاي اصلي سازمان بين المللي استاندارد ميباشد كه در تدوين استانداردهاي ملي ضمن تـوجه به شرايط كلي ونيازمنديهاي خاص كشور، از آخرين پيشرفتهاي علمي، فني و صنعتي جهان و استانداردهـاي بين المـللي استفـاده مي نمايد.

مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران مي تواند با رعايت موازين پيش بيني شده در قانون به منظور حمايت از مصرف كنندگان، حفظ سلامت و ايمني فردي وعمومي، حصول اطمينان از كيفيت محصولات و ملاحظات زيست محيطي و اقتصادي، اجراي بعضي از استانداردها را با تصويب شوراي عالي استاندارد اجباري نمايد. مؤسسه مي تواند به منظور حفظ بازارهاي بين المللي براي محصولات كشور، اجراي استاندارد كالاهاي صادراتي و درجه بندي آنرا اجباري نمايد.

همچـنين بمنظـور اطـمينان بخـشيدن به استفاده كنندگـان از خـدمات سازمانها و مؤسسات فعال در زمينه مشاوره، آموزش، بازرسي، مميزي و گواهي كنندكان سيستم هاي مديريت كيفيت ومديريت زيست محيطي، آزمايشگاهها و كاليبره كنندگان وسايل سنجش، مؤسسه استاندارد اينگونه سازمانها و مؤسسات را بر اساس ضوابط نظام تأييد صلاحيت ايران مورد ارزيابي قرار داده و در صورت احراز شرايط لازم، گواهينامه تأييد صلاحيت به آنها اعطا نموده و بر عملكرد آنها نظارت مي نمايد. ترويج سيستم بين المللي يكاها ، كاليبراسيون وسايل سنجش تعيين عيار فلزات گرانبها و انجام تحقيقات كاربردي براي ارتقاي سطح استانداردهاي ملي از ديگر وظايف اين مؤسسه مي باشد.

 

كميسيون استاندارد دامداري ـ جايگاه نيمه باز دام ـ مشخصات فني و يهداشتي

رئيس

سمت يا نمايندگي

جليل شجاع دكتراي علوم دامي

دانشگاه تبريز

اعضاء

 

اسماعيل لو ،علي (فوق ليسانس علوم دامي )

سازمان جهاد كشاورزي استان آذربايجانشرقي

خويلو ، مجيد(دكتراي دامپزشكي) (دكتراي علوم دامي)

دانشگاه آزاد اسلامي تبريز

داني ، حبيب اله(مهندس علوم دامي)

مجتمع دامپروري آذرنگين دامپرور

دهخدا ، علي اصغر(مهندس علوم دامي )

بانك كشاورزي استان آذربايجانشرقي

روا ، افشين (مهندس عمران )

اداره كل استاندارد و تحقيقات صنعتي استان آذربايجانشرقي

طاهري ، حامد(مهندس علوم دامي)

سازمان جهاد كشاورزي استان آذربايجانشرقي عاونت امور دام

فتاحي ، كريم(دكتراي دامپزشكي)

اداره كل دامپزشكي استان آذربايجانشرقي

دبير

 

حسين بهاري وايقان(مهندس علوم دامي)

اداره كل استاندارد و تحقيقات صنعتي استان آذربايجانشرقي

فهرست مندرجات

پيشگفتار

مقدمه

1ـ هدف

2ـ دامنه كاربرد

3ـ مراجع الزامي

4ـ اصطلاحات و تعاريف

5ـ مشخصات فني و بهداشتي جايگاه نيمه باز دام

6ـ مشخصات فني و بهداشتي تاسيسات و تجهيزات

پيوست الف

پيوست ب

پيوست پ

 

پيشگفتار

استاندارد «دامداري ـ جايگاه نيمه باز دام ـ مشخصات فني و بهداشتي»كه توسط كميسيون هاي مربوطه تهيه و تدوين شده و در چهل و هفتمين جلسه كميته ملي استاندارد ميكروبيولوژي و بيولوژي مورخ 19/3/82 مورد تائيد قرارگرفته ، اينك به استناد بند يك ماده سه قانون اصلاح قوانين و مقررات مؤسسه استانداردوتحقيقات صنعتي ابران مصوب بهمن ماه 1371 بعنوان استاندارد ملي ايران منتشر مي شود.

براي حفظ همگامي و هماهنگي با تحولات و پيشرفتهاي ملي و جهاني در زمينه صنايع ، علوم و خدمات . استاندارد هاي ملي ايران در موقع لزوم و تجديد نظر خواهد شد و هرگونه پيشنهادي كه براي اصلاح يا تكميل اين استاندارد ها ارائه شود ، در هنگام تجديد نظر در كميسيون فني مربوطه مورد توجه قرار خواهد گرفت بنابر اين براي مراجعه به استاندارد هاي ملي ايران بايد از آخرين تجديد نظر آنها بهره گيري كرد.

در تهيه و تدوين اين استاندارد سعي شده است كه ضمن توجه به شرايط و نيازهاي جامعه ،‌در حدامكان بين اين استاندارد و استاندارد ملي كشورهاي صنعتي پيشرفته هماهنگي ايجاد شود. منبع و ماخذي كه براي تهيه اين استاندارد به كار رفته به شرح زير است :

1 ـ استاندارد ملي ايران 476: سال 1347 ـ اصطبل انتظار دامهاي كشتاري

 

الف

مقدمه

اين استاندارد دامداري ـ جايگاه نيمه باز دام ـ مشخصات فني و بهداشتي را براي كليه علاقمندان دانشجويان علوم دامپروري و دامپزشكي ، دامپروران عزيز بيان مي كند .

با تدوين اين استاندارد در طراحي ، نظارت و ساخت جايگاه دام به روش نيمه باز يكنواختي بوجود مي آيد

مزيتهاي اين جايگاه نسبت به روشهاي ديگر بقرار زير است :

1ـ كم بودن هزينه هاي ساخت جايگاه

2ـ استفاده حداقل از نيروي انساني براي كارهاي روزانه (نگهداري ـ بهداشت ـ تغذيه )

3ـ امكان تحرك بيشتر گاوها

4ـ در اين نوع جايگاه گاوها بدون استرس و مطيع تر نگهداري مي شوند .

5ـ جمع آوري فضولات حيواني در جايگاه نيمه باز راحتتر صورت ميگيرد.

با توجه به مزاياي مذكور در اين نوع جايگاه ، رعايت بهداشت جايگاه و در نتيجه بالابردن سلامتي دامها ، بيشتر امكان پذير مي باشد .


ب

دامداري ـ جايگاه نيمه باز دام ـ مشخصات فني و بهداشتي

1 هدف

هدف از تدوين اين استاندارد تعيين مشخصات فني و بهداشتي جايگاه نيمه باز دام شامل گاو شيري و تليسه و گوساله نرو ماده و گاو نر تخمي مي باشد.

2 دامنه كاربرد

اين استانداردبراي پرورش دام ازقبيل گاوشيري ـ تليسه ـ گوساله هاي نروماده ـ تليسه وگاونر تخمي با جايگاه نيمه باز درنژاد هاي مختلف كاربرد دارد .

بادآوري : اين استاندارد شامل جايگاههاي كاملاً‌بسته و يا/ كاملاً باز كاربرد ندارد.

3 مراجع الزامي

مدارك الزامي زير حاوي مقرراتي است كه در متن اين استاندارد به آنها ارجاع داده شده است بدين ترتيب آن مقررات جزئي از اين استاندارد محسوب ميشود در مورد مراجع داراي تاريخ چاپ و يا تجديد نظر ، اصلاحيه ها و تجديد نظرهاي بعدي اين مدارك مورد نظر نيست معهذا بهتر است كاربران ذينفع اين استاندارد ، امكان كاربرد آخرين اصلاحيه ها و تجديد نظرهاي مدارك الزامي زير را مورد بررسي قراردهند در مورد مراجع بدون تاريخ چاپ و يا تجديد نظر ‌، آخرين چاپ و يا تجديد نظر آن مدارك ارجاع داده شده مورد نظر است .

استفاده از مراجع زير براي كاربرد اين استانداردالزامي است :

3-1 استاندارد ملي ايران شماره 1011 : سال 1373ـ ويژگيهاي بيولوژي وحدمجاز آلودگي باكتريولوژيكي آب آشاميدني

3-2 استاندارد ملي ايران 1053 : سال 1374 ـ ويژگيهاي آب آشاميدني

3- 3 استاندارد ملي ايران 2800 : سال 1380 ـ مشخصات فني ساختمان

3 ـ 4 استاندارد ملي ايران 267 : سال 1380 ـ ويژگيهاي ساختمان / سيلو

3 ـ 5 استاندارد ملي ايران 2904 سال 1380 ـ ويژگيهـاي ساخت ، نصب ، عملكردماشينهـا و

تاسيسات شيردوشي

3-6 استاندارد ملي ايران 5561 : سال 1373 ـ ويژگيهاي بهداشتي و مكانهاي شير دوشي و تاسيسات و ماشينهاي شير دوشي

3-7 استاندارد ملي ايران 5746‌ : سال 1380‌ـ مشخصات فني ـ بهداشتي انبار علوفه دام

3-8استاندارد ملي ايران شماره 5747:سال 1380ـ مشخصات فني و بهداشتي سالنهاي كشتار دام

3- 9ستاداصلاح نظام دامپروري كشورـ نظام دامپروري كشورـ وزارت جهاد كشاورزي سال 1381

3- 10 مقررات و آئين نامه ملي ساختمان بندهاي 5 و 7 و 9 و 10 ـ وزارت مسكن و شهرسازي سال 1380

3- 11 نظام دامداري ـ سازمان دامپزشكي كشور سال 1380

4 اصطلاحات وتعاريف

در اين استاندارد اصطلاحات و / يا واژه ها با تعاريف زير بكار ميرود:

4ـ1 دام

در اين استاندارد منظور از دام ، گاوشيري ، گاوهاي تخمي نر ،‌ گوساله هاي ماده ونر است .

4ـ2 جايگاه دام

مكان مجهز و مجاز بهداشتي و مناسبي در گاوداري است كه در آن گاوهاي شيري تليسه و گوساله نگهداري وپرورش مي يابند.

4ـ3 گاوداري شيري

به يك مجموعه واحد توليدي اطلاق ميشودكه درآن گاو شيري به منظور توليدشيرپرورش داده ميشود.

4ـ4 بهداشت جايگاه دام

منظور عبارتست از كليه روشها و اعمالي است كه در طراحي ، ساخت ، كاربري جايگاه نيمه باز دام جهت كنترل و پيشگيري از آلودگي دامها و انتقال آن به همديگر و احتراز از آسيب ديدگي فيزيكي دام بكار گرفته مي شود كه از نظر سلامتي انسان و دام و اقتصاد توليدي اهميت دارند .

4ـ5 جايگاه نيمه باز 1

در اين استاندارد يك نوع جايگاه دامي است از دو قسمت مسقف و بهاربند تشكيل شده است و قسمت مسقف از سه طرف مسدود مي باشد و به بهار بند راه دارد توصيه مي شود بهار بند در طرف باز قسمت مسقف قرار گيرد .

4ـ6 حوضچه ضد عفوني

عبارت از گودالي است كه درابعاد مشخص درقسمت هاي بيروني يا دروني بخشهاي يك جايگاه دامي جهت كنترل بيماريها و جلوگيري از نفوذ عوامل بيماريزا ساخته مي شود.

4ـ7 دامداري يا دامپروري

در اين استاندارد به شغل و عمل دامدار ، گفته مي شود .

4ـ8 دامدار يا دامپرور

دراين استانداردبه كسي گفته مي شود كه پرورش دهنده ونگهدارنده حيوانات اهلي،ازقبيل گاوشيري ، گوساله هاي نر و ماده تليسه و گاو نر تخمي مي باشد

4 ـ 9 علوفه

به گياهاني گفته مي شود كه مورد تغذيه دام قرار مي گيرد و علوفه را گياهان علوفه اي نيز مي نامند كه در علفزارها و مراتع سبز مي شوند يا در زمينهاي مناسب كاشته شده و رويش مي يابند و مورد تغذيه دام قرارمي گيرند .

يادآوري :گياهان علوفه اي كه دراين استاندارد مورد نظر مي باشند ، فهرست و نام علمي آن ها در پيوست الف استاندارد ملي ايران 5746 : سال 1380 مشخصات فني بهداشتي انبار علوفه دام ، نوشته شده است . براي آگاهي ، بايد به استاندارد ملي ايران مذكوره رجوع شود.

4ـ10 سيلو

به محلي گفته ميشود كه مواد خوراكي متراكم تازه در شرايط بي هوازي عمل آوري شده است و جهت استفاده دام بكار مي رود و به مواد حاصله از اين فرآيند اسيلاژ مي گويند .

يادآوري : براي آگاهي ، بايد به استاندارد ملي ايران 267 : سال 1380 ساختمان سيلو رجوع شود

4ـ11 جاي محل قرنطينه دام

به محلي گفته مي شود كه بنا به شرايط و مقتضيات از سوي مراجع قانوني و ذيصلاح كشور1 براي استقرار و انجام عمليات قرنطينه اي دام زنده تعيين گرديده است .

4ـ12 آبخشوار

محل عرضه آب آشاميدني براي آشاميدن دام به گونه عمومي است .

4ـ13 آخور

محلعرضه خوراك دام بطوردسته جمعي براي دامهايعني محل برداشتن خوراك توسط دامهاميباشد .

4ـ14 قفس

منظور از قفس در اين استاندارد ،‌جايگاه انفرادي گوساله هاي تازه متولد شده مي باشد كه هر يك بوسيله ديواري از ديگر قفس ها جدا مي شود. يا هر قفس ديوار يا نرده اطرافي خاص خود را دارد و يك گوساله را جاي مي دهد و اين جايگاه ميتواند ثابت يا متحرك باشد.

4ـ15 جايگاه آزاد انفرادي 1

جايگاه دامي است كه در قسمت مسقف قرار دارد و ابعاد آن مناسب با دامهاي دامداري بوده و يك طرف آن براي ورود و خروج دام باز بوده و عرض آن طوري طراحي ميشود كه امكان دور زدن در آن ميسر نباشد و طول آن به اندازه اي ميباشد كه فضولات دام هنگام استراحت در جايگاه به راهرو ريخته مي شود و كف جايگاه را آلوده نمي كند.

يادآوري : در صورت وجود نرده جلوي اين نرده از نرده هاي كناري بلند تربايد باشد وكف آن نيز به اندازه 15 تا 20 سانتي متر ازراهرو وبصورت پله اي بلندتر بايد باشدوكف به طرف راهرو داراي شيب يك درصد باشد.

4 ـ 16 عوارض تاسيساتي
منظور ازعوارض تاسيساتي در اين استاندارد جاده ها ، محدوده حريم جاده ها و فرودگاه ، راه آهن ،‌واحد هاي صنعتي ،‌شبكه اصلي انتقال آب و برق و مواد سوختي مي باشد.

در طراحي و احداث يك مجموعه دامداري بايد فواصل مناسب با هر يك ازعوارض تاسيساتي را رعايت نمود . اطلاعات مربوط به فاصله مجموعه دامداري با اين عوارض را نظام دامپروري تعيين مي كند كه در پيوست اطلاعاتي ب وپ اين استاندارد نوشته شده است .

4 ـ17 عوارض طبيعي

منظور ازعوارض طبيعي موقعيت زمين ـ آب و هوا ـ‌حرارت ـ باد و ساير عوامل مشابه اقليمي كه اگر ايجاد محدوديت كند بايد طبق نظر كارشناسان ذيصلاح 1 عمل شود .

5 مشخصات فني و بهداشتي جايگاه نيمه باز دام

5 ـ 1 مشخصات فني و بهداشتي عمومي دام

5 ـ 1 ـ 1 جايگاه به نوعي طراحي شود كه از تابش نور خورشيد مناسب استفاده شود.

5 ـ1 ـ 2 ضوابط موردنظردرنظام دامداري2 كشورجهت حفظ بهداشت محيط جايگاه بايدرعايت شود.

5 ـ 1 ـ 3 مساحت زير بناي قسمتهاي مختلف جايگاه (مسقف ـ يهار بند ) بايد متناسب با نوع و تعداد دامهاي بزرگ مانند گاوشيري و تليسه و گوساله وگوساله تازه متولد شده باشد كه درپيوست يك اطلاعاتي اين استاندارد نوشته شده است .

5 ـ 1 ـ 4 درهر جايگاه بايد آب آشاميدني مناسب و دائم در اختياردام باشد . ويژگيهاي آب مورد استفاده بايد برابر استاندارد هاي ملي ايران 1011: سال 1373ويژگيهاي بيولوژي وحدمجاز باكتريولوژيكي آب آشاميدني و 1053 سال 1374 ويژگيهاي آب آشاميدني ، باشد.

5ـ 1ـ 5 اجزاء ساختماني تشكيل دهنده ساختمان جايگاه نيمه باز دام ، بايد به گونه اي طراحي شود كه از لحاظ قيمت مناسب بوده و بيشترين كارآئي را در ارتباط با كارهاي دامپروري داشته باشد .

5ـ 1 ـ 6 كف محوطه گاوداري طوري باشد كه از ايجاد گرد و خاك جلوگيري شود و آبهاي سطحي بصورت مناسب خارج شود.و سلامت فيزيكي دام و افراد شاغل در دامداري حفظ گردد.

5 ـ 2 مشخصات فني و بهداشتي ساختمان جايگاه نيمه باز دام

6 ـ 2 ـ 1 مشخصات فني و بهداشتي سقف جايگاه:

سقف ساختمان جايگاه دامداري بايد مشخصات زير را داشته باشد .

5 ـ 2 ـ 1 ـ 1 سقف و پوشش آن از جنس و نوع مواد و مصالح ساختماني غير قابل فساد باشد و به آساني قابل تخريب نباشد.

5 ـ 2 ـ 1 ـ 2 پوشش سقف از جنس و نوع مواد و مصالح ساختماني قابل شستشو با آب و ضد عفوني كننده هاي مجاز باشد.

5 ـ 2 ـ 1 ـ3 سقف بايد از ورقهاي عايق بندي شـده و به گونه اي طراحي شده باشـدكـه درآتش سوزي احتمالي مقاوم و در برابر نور خورشيد و حرارت و باران نفوذ ناپذير باشد و آب حاصل از ريزش برف و باران بر روي سقف به گونه اي مناسب زه كشي شده و از طريق ناودان مربوطه خارج شود .

5ـ 2 ـ 1 ـ 4 بدون هرگونه ريختگي و ترك خوردگي و درز و شكاف باشد.

5ـ 2 ـ 1 ـ 5 قسمت داخلي سقف بايد از جنس و مواد و مصالح ساختماني استفاده شود كه امكان لانه گزيني حشرات و حيوانات موذي درآن ميسر نباشد.

5ـ 2 ـ 1 ـ 6 اندازه سقف براي قسمت مسقف گاوهاي شيري ـ تليسه ـ گوساله هاي كوچك بايد طبق آخرين جداول نظام دامپروري كشور كه در پيوست يك اطلاعاتي نوشته شده است ، باشد.

يادآوري 1 : هنگام نصب و اجراي سيستم سيم كشي برق و آب رساني رعايت اصول ايمني و فني مربوطه ضروري است

يادآوري 2 :توجه به آخرين يافته هاي علمي و فني توصسه مي شود .

5 ـ 2 ـ 2 مشخصات فني و بهداشتي ديوارهاي جايگاه

ديوارهاي جايگاه نيمه باز دامداري بايد مشخصات زير را دارا باشد.

5 ـ 2 ـ 2 ـ 1 جنس ونوع مواد ومصالح ساختماني غيرقابل فسادبوده وبه آساني تخريب نشود .

5 ـ 2 ـ 2 ـ 2 جنس و نوع مواد و مصالح ساختماني محكم و غير قابل نفوذ در برابر آب بوده و در برابر آب و مواد ضد عفوني كننده و شوينده مقاوم باشد.

5 ـ 2 ـ 2 ـ 3 ديوارها از جنس و نوع موادومصالح ساختماني مقاوم در برابرمواد اسيد و قليا ئي پوشيده شده باشد.

5ـ 2 ـ 2 ـ 4 از جنس و نوع مواد و مصالح ساختماني استفاده شود كه دربرابر انتقال حرارت و برودت بطور نسبي عايق باشند .

5 ـ 2 ـ 2 ـ 5 ديوارها بدون ترك خوردگي ،

5 ـ 2 ـ 2 ـ 9 از جنس و نوع مواد و مصالح ساختماني استفاده شود كه قابليت گند زدائي و شعله افكني داشته باشند .

5 ـ 2 ـ 2 ـ 10 پي ديوارها بايد مطابق بندهاي 3-4 و3ـ10 اين استاندارد ملي ساخته شود.

5 ـ 2 ـ 3 مشخصات فني و بهداشتي كف جايگاه

كف جايگاه بايد داراي مشخصات زير باشد :

5 ـ 2 ـ 3 ـ 1 با تاكيد به استحكام كف از مصالح ساختماني استفاده شود كه غير قابل نفوذ آب و عوامل بيماريزا و انگل ها باشند .

5 ـ 2 ـ 3 ـ 2 كف از جنس و نوع مواد و مصالح ساختماني مقاوم در برابرمواد اسيدي و قليائي پوشيده شده باشد .

5 ـ 2 ـ 3 ـ 3 براي پوشش كف از جنس و نوع مواد و مصالحي استفاده شود كه قابليت شعله افكني و گند زدائي باشد .

5 ـ 2 ـ 3 ـ 4 كف بايد از موادي پوشيده شده باشد كه لغزنده و صيقلي نبوده ولي صاف و يكدست باشد.

5 ـ 2 ـ 3 ـ 5 كف بايد به گونه اي باشد كه بدون ترك خوردگي ـ درز و شكاف باشد.

5 ـ 2 ـ 3 ـ 6 شيب كف حدود 1 تا 3 درصد و با توجه به نوع دفع آب اضافي و فضولات به طرف مركز جايگاه يا بطرف بيرون جايگاه شود تا آب اضافي از طريق سيستم دفع فاضلاب به بيرون از جايگاه راه يابد.

5 ـ 2 ـ 3 ـ 7 پوشش كف از جنس و نوع مواد و مصالح ساختماني باشد كه در اثرتماس دام موجب ايجاد عوارض فيزيكي براي دام نشود.

5 ـ 2 ـ 3 ـ 8 از جنس و نوع مواد و مصالح ساختماني استفاده شود كه در برابر فشار و سايش مقاومت داشته باشند .

5 ـ 2 ـ 3 ـ 9 پوشش كف بايد از جنس و نوع مواد و مصالح ساختماني باشد كه قابليت پاك كردن با ماشين آلات و ادوات كشاورزي را داشته باشد.

5 ـ 2 ـ 3 ـ10 در صورت استفاده از آبرو بايد آنها داراي پوشش و پنجره اي باشد و به ازاي هر 5×5= 25 متر مربع از مساحت كف ،‌يك كف شوي در نظر گرفته شود.

5 ـ 2 ـ 3 ـ 11 با توجه به مزاياي جايگاه انفرادي آزاد ، توصيه ميشود از اين نوع جايگاه استفاده شود .

5 ـ 2 ـ 4 مشخصات فني و بهداشتي ستونها

كليه مشخصات فني و بهداشتي ستونها بايد طبق بند (5ـ 2ـ2) اين استاندارد ملي باشد .

5 ـ 2 ـ 5 مشخصـات فني و بهداشتـي يژگيهاي بهداشتي ديواره هاي جدا كننده بايد ‌مطابق بند (5ـ2ـ2) ويژگيهاي بهداشتي ديوارهاي اين استاندارد ملي باشد.

يادآوري : ارتفاع ديوارهاي جدا كننده صرف نظر ازنوع مصالح آن بين 130 تا 170 سانتي متر متناسب با جنس و تعداد دامهاي آن قسمت ساخته شود .

5 ـ 2 ـ 6 مشخصات فني و بهداشتي نرده هاي جدا كننده

نرده هاي جدا كننده بايد داراي مشخصات زير باشند :

5 ـ 2 ـ 6 ـ 1 جنس نرده ها از موادي باشد كه هنگام تماس دام بخصوص دهان و بيني دام باعث ايجاد آسيب ديدگي نشود.

5 ـ 2 ـ 6 ـ 2 اندازه و ابعاد و اشكال و استحكام نرده ها متناسب با جنس ، سن و تعداد دامها ساخته شود.

5 ـ 2 ـ 6 ـ 3 نرده هاي مياني بصورت افقي (طولي) در نظر گرفته شود.

5 ـ 2 ـ 6 ـ 4 با توجه به قدرت پرش تليسه ها در صورت بزرگ بودن محوطه جايگاه آنها توصيه مي شود كه ارتفاع نرده هاي اين گروه بلند تر در نظر گرفته شود.

5 ـ 2 ـ 6 ـ 5 درب و لولوه ها و زبانه قفل به نحوي باشد كه هم دام نتواند كه اين درب را باز كند و در عين حال طوري تعبيه شوند كه به خود دام آسيب فيزيكي نرساند.

5 ـ 2 ـ 7 مشخصات فني و بهداشتي درها و پنجره ها

5 ـ 2 ـ 7ـ 1 مشخصات فني و بهداشتي پنجره ها

پنجره ها بايد داراي مشخصات زير باشند :

5 ـ 2 ـ 7ـ 1 ـ 1 ارتفاع پنجره ها از كف طوري طراحي شود كه دور از دسترس دام باشد و ايجاد كوران نكند .

5 ـ 2 ـ 7ـ 1 ـ 2 پنجره ها نبايد در مسير جهت وزش بادهاي تند باشند .

5 ـ 2 ـ 7ـ 1 ـ 3 جنس چارچوب و پنجره ها فلزي و از نوع زنگ نزن درست شود.

5 ـ 2ـ 7ـ 1 ـ 4 جهت بازشدن پنجره هابه گونه اي باشدكه هنگام بازشدن با دام برخورد نكند.

5 ـ 2 ـ 7ـ 1 ـ 5 پنجره ها بايد با تور فازي سالم و بدون هرگونه سوراخ و در رفتگي و پارگي پوشيده شده باشد.

5 ـ 2 ـ 7ـ 2 مشخصات فني و بهداشتي درها

درها بايد داراي مشخصات بهداشتي زير باشند :

5 ـ 2 ـ 7ـ 2 ـ 1 چهار چوب و كشوئي و خود درها بايد فلزي و از جنس فلز زنگ نزن باشد.

5 ـ 2 ـ 7ـ 2 ـ 2 درها ، بايد داراي پهناي مناسب باشند به گونه اي كه عبور و حركت كردن و راه رفتن گاوهاي شيرده ـ تليسه و گوساله هاي كوچك در هنگام ورود و خروج آنها به آرامي و به سهولت ،‌ممكن و ميسر باشد.

5 ـ 2 ـ 7ـ 2 ـ 3 درها نبايد در مسير جهت وزش بادهاي تند باشند.

5 ـ 2 ـ 7ـ 2 ـ 4 درها ، بايد مجهز به امكاناتي باشد كه از ورود پرندگان ،‌حشرات و جانوران موذي ،‌جلوگيري نمايد.

5 ـ 2 ـ 8 مشخصات فني و بهداشتي آخور

آخور بايد داراي مشخصات فني وبهداشتي زير را داشته باشد

5 ـ 2 ـ 8ـ 1 كف داخل آخور بدون زاويه و از مواد و مصالح ساختماني استفاده شود كه كاملاً صاف باشد.

5 ـ 2 ـ 8ـ 2 ارتفاع نرده آخور 120 تا 130 سانتي متر از كف جايگاه طراحي شود.

5 ـ 2 ـ 8ـ 3 كف داخلي آخور شيب دار با شيب 1 تا 2 درصد در طول آخور و در انتهاي شيب منفذي براي خروج آبهاي زائد طراحي شود و بطريقه مناسب از محوطه جايگاه به بيرون هدايت شود .

5 ـ 2 ـ 8ـ 4 طول آخور به ازاي هرگاو شيري 70 سانتي متر توصيه مي شود .

5 ـ 2 ـ 8ـ 5 كف داخل آخور از كف جايگاه 15 تا 20 سانتي متر بالاتر باشد.

5 ـ 2 ـ 8ـ 6 ارتفاع آخور از كف جايگاه كمينه 60 سانتي متر و بيشينه 70 سانتي متر باشد.

5 ـ 2 ـ 8ـ 7 عرض آخور كمينه 60 سانتي متر و بيشينه 70 سانتي متر باشد .

5 ـ 2 ـ 8ـ 8 عمق داخلي كف آخور 20 تا 30 سانتي متر از كف داخل آخور باشد.

5 ـ 2 ـ 8ـ 9 ديوار بيروني آخور 20 تا 30 سانتي متر از كف داخل آخور باشد .

يادآوري : در طراحي قسمت بيروني آخور مي توان ديوار خارجي را هم حذف كرد.

5 ـ 2 ـ 8ـ 10 جهت سهولت در واكسيناسيون و بررسيهاي انفرادي و تلقيح مصنوعي ميتوان از نرده هاي مقيد كننده در قسمت آخور استفاده كرد.

5 ـ 2 ـ 8ـ 11 ارتفاع سايه بان از كف بيروني آخور با توجه به نحوه خوراك دهي (مكانيزه ـ دستي ) و مديريت تنظيم شود.

5 ـ 2 ـ 8ـ 12 عرض سايه بان كمينه 5/2 متر در نظر گرفته شود.

5 ـ 2 ـ 8ـ 13 از جنس و نوع مواد ومصالحي استفاده شود كه قسمت داخلي آخور مقاوم در برابر مواد اسيدي و قلبائي باشد.

5 ـ 2 ـ 9 مشخصات فني و بهداشتي آبشخوار

آبشخوار بايد داراي مشخصات زيرباشد :

5 ـ 2 ـ 9ـ 1 محل آبشخواري بايد طوري طراحي شود كه آب زايد و سرريز به راحتي از طريق كانالي به خارج از محوطه گاوداري منتقل شود.

5 ـ 2 ـ 9ـ 2 محل آبشخواري بايد طوري طراحي شود كه دام به آساني و راحتي به آن دسترسي داشته باشد ولي جدا ار آخور و محل تغذيه دام باشد.

5 ـ 2 ـ 9ـ 3 ديواره داخلي آبشخوار بصورت قوسي وبدون زاويه طراحي شود تا امكان لانه گزيني حشرات موذي داخل آب و انواع آلودگيها ميسر نباشد و پاك كردن ، شستشو و گند زدائي آن آسان باشد.

5 ـ 2 ـ 9ـ 4 در داخل آبشخوار لوله طراحي شود تا آب سرريز از طريق لوله بصورت آسان به خارج از جايگاه هدايت شود . و اين لوله در محلي نصب شود كه قابل دسترسي دام نباشد.

5 ـ 2 ـ 9ـ 5 ديوار داخلي آبشخوار از مصالح و موادي استفاده شود كه داراي سطح صاف و صيقلي باشد.

5 ـ 2 ـ 9ـ 6 ديوار آبشخوار از مواد و مصالحي ساخته شود كه استحكام كافي در برابر فشار آب و ضربه هاي احتمالي دام را داشته باشد.

5 ـ 2 ـ 9ـ 7 ديوار آبشخوار از مواد و مصالحي ساخته شود كه در مقابل سرماي احتمالي و يخبندان مقاوم باشد توصيه مي شود كه از بتون مسلح استفاده شود.

5 ـ 2 ـ 9ـ 8 درپايين ترين نقطه آبشخوار منفذي طراحي شود تا در تخليه و شستشو مورد استفاده قرار گيرد .

5 ـ 2 ـ 9ـ 9 جهت جلوگيري از مسدود شدن لوله انتقال با مواد زائد موجود در آب محل خروج آب سرريز بايد مجهز به فيلتر مناسب باشد.

5 ـ 2 ـ 9ـ 10 براي جلوگيري از آسيب رساندن به لوله سرريز و لوله انتقال آب ،‌لوله ها در مكان مناسب و دور از دسترسي دام قرارگيرد.

5 ـ 2 ـ 9ـ 11 عمق داخلي آبشخوار بايد50 سانتي متروكف آن ازكف جايگاه كمينه20 سانتي متر بالاتر طراحي مي شود .

5 ـ 2 ـ 9ـ 12 ارتفاع آبشخوارازكف جايگاه بايد70 سانتي متر و عرض داخلي آن بايد 50 تا 75 سانتي متروضخامت ديوارآبشخور ازقسمتي كه دام آب مي خورد درصورتـي كه ازمصـالح بنـائي استفاده شود كمينه 10 سانتي متر طراحي گردد.

5 ـ 2 ـ 9ـ 13 جنس لوله تامين آب بايدطوري باشد كه طعم و بوي آب را تغيير ندهد و با مواد تشكيل دهنده لوله با آب تركيب شيميائي انجام نداده و موجب مسموميت دامها نشود.

5 ـ 2 ـ 9ـ 14 اطراف آبشخور بايد نرده مناسب كشيده شود كه از افتادن و يا داخل شدن دام به آبشخور جلوگيري كند.

5 ـ 2 ـ 9ـ 15 آبشخوار بايد داراي سايبان مناسب باشد تا در فصول گرما ، تابش نور خورشيد سبب گرم شدن آب مصرفي حيوان نباشد.

5 ـ 2 ـ 9ـ 16 در صورت لزوم براي پايين آوردن و بالابردن دماي آب مصرفي ئر فصول خيلي گرم و يا سرد از تدابير و وسايل مناسب استفاده شود.

5 ـ 2 ـ 10 مشخصات فني و بهداشتي گوساله داني هاي گروهي

گوساله داني گوساله هاي گروهي بايد داراي مشخصات زير باشد:

5 ـ 2 ـ 10ـ 1 ويژگيهاي بهداشتي كف يا بستر اين گونه گوساله داني ها مطابق بند (5ـ2ـ3) اين استاندارد باشد .

5 ـ 2 ـ 10ـ 2 ويژگيهاي بهداشتي ديوار مطابق بند (5ـ2ـ2) اين استاندارد باشد .

5 ـ 2 ـ 10ـ 3 ويژگيهاي بهداشتي سقف مطابق بند (5ـ2ـ1) اين استاندارد باشد .

5 ـ 2 ـ 10ـ 4 در صورت استفاده از آبخور آخور انفرادي از جنس و موادي ساخته شود كه مقاوم در برابر حركات گوساله باشند .

5 ـ 2 ـ 10ـ 5 ظروف آبخور و آخور از جنس و موادي ساخته شود كه قابل تعويض ، شستشو ، گند زدائي باشد.

5 ـ 2 ـ 10ـ 6 مشخصات فني و بهداشتي نرده هاي جايگاه انفرادي بايد طبق بند (5ـ2ـ6) اين استاندارد باشد .

5 ـ 2 ـ 11 مشخصات فني و بهداشتي گوساله داني گوساله هاي تازه متولد شده

5 ـ 2 ـ 11ـ 1 مشخصات فني و بهداشتي سالن گوساله داني تازه متولد شده

سالن گوساله داني گوساله هاي تازه متولد شده بايد داراي مشخصات زير باشد .

5 ـ 2 ـ 11ـ 1 كف سالن بايد طبق بند (5ـ2ـ3) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 11ـ 2 ديوار سالن بايد طبق بند (5ـ2ـ2) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 11ـ 3 سقف سالن بايد طبق بند (5ـ2ـ1) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 11ـ 4 دماي سالن گوساله داني بايد مناسب باشد . درجه حرارت مناسب در چهار هفته

اول زندگي گوساله ، 20ـ18 درجه سلسيوس بالاي صفر است و پس از اين مدت براي گوساله شيري بين 16 ـ 13 درجه سلسيوس بالاي صفر مناسب مي باشد .

يادآوري : براي تامين دماي مناسب مورد نياز ميتوان از سيستم هاي مناسب گرمايش استفاده نمود.

5 ـ 2 ـ 11ـ 5 رطوبت سالن گوساله داني بايد مناسب باشد . رطوبت مناسب براي گوساله شيري 70ـ 60 درصد است .

5 ـ 2 ـ 11ـ 6 تهويه مناسب در سالن : دستگاههاي تهويه قابل كنترل و طوري نصب گردند كه هواي داخل جايگاههاي دامهاي بزرگ به داخل گوساله داني كشيده نشود.

5 ـ 2 ـ 11ـ 7 به علت اينكه گوساله ها به كوران هوا حساس مي باشند بايد از نفوذ كوران به داخل گوساله داني جلوگيري كرد.

5 ـ 2 ـ 11ـ 8 بعلت اينكه سروصداي ناهنجار موجب اضطراب گوساله ها مي شود بايد از ايجاد سرو صداي ناهنجارجلوگيري كرد.

5 ـ 2 ـ 11ـ 9 با نصب تورفلزي يا هر وسيله مناسب ديگر مانع ورود حشرات به داخل سالن گوساله داني شده و يا از حشره كش هاي مناسب و مجاز استفاده نمود.

5 ـ 2 ـ 11ـ 10 دو باب حوضچه در جلو و پشت درب ورودي گوساله داني جهت ضدعفوني كردن چكمه گارگران نصب با احداث شود كه حوضچه بيروني مخصوص آب شستشو و داخلي براي عفوني كننده مي باشد.

5 ـ 2 ـ 11ـ 11 در حد امكان از ورود افراد غيرمسئول به سالن گوساله داني جهت كنترل و حفظ سلامتي گوساله ها ممانعت بعمل آيد .

5 ـ 2 ـ 12 قفس انفرادي گوساله ها

قفس انفرادي گوساله هاي تازه متولد شده بايد ويژگيهاي زير را داشته باشد

5 ـ 2 ـ 12ـ 1 جهت جلوگيري از عمل مك زدن همديگر گوساله ها و يا انتقال برخي بيماريهاي مسري ديواره بين قفس هاي مجاور بايد پوشيده باشد.

5 ـ 2 ـ 12ـ 2 ويژگيهاي بهداشتي نرده هاي قفس بايد طبق بند (5-2-6) نرده هاي جدا كننده اين استاندارد باشد.

5ـ2ـ 12ـ3 بهتراست نرده هاي قفس انفرادي به ابعاد مختلف (120*60) سانتي متر و به ارتفـاع يك متر باشد البته با توجــــه جنس و نژاد گوساله ها ابعاد مي تواند در اندازه هاي (150*170) و

(150*80) (170*140) ساخته شود .

5ـ 2 ـ 12ـ 4 كف قفس هاي انفرادي گوساله ميتواند مشبك و با فاصله 20 سانتي متر از زمين و عرض شكاف ها 3 سانتي متر باشد و يا زمين صاف و قابل شستشو و قابل تعويض روزانه باشد.

5ـ 2 ـ 12ـ 5 در روزهاي اول زندگي گوساله ها بايستي بر روي كف ،‌بستري از كلش مستتر گردد تا به سم گوساله آسيب نرسد.

5ـ 2 ـ 12ـ 6 ميتوان براي كف قفس از كف پوشهاي مناسب استفاده نمود. تا ادرار و مدفوع در زير پاي گوساله تجمع نيابند .

5ـ 2 ـ 12ـ 7 قبل از انتقال گوساله هاي تازه تولد يافته به قفس هاي انفرادي ، بستر آنها را بايد با آب گرم مواد ضدعفوني مجاز ضد عفوني و سپس شعله افكني گردد.

ياد آوري : استفاده از سوخت گازي براي شعله افكني توصيه مي شود.

5 ـ 2 ـ 12ـ 8 تعداد قفس هاي انفرادي بايد متناسب باظرفيت با گاوداري بوده و اگر تعداد اين قفس ها زياد باشد ميتوان بطور متناوب ازآنها استفاده نمود.

5 ـ 2 ـ 12ـ 9 پس از خالي شدن قفسهاي انفرادي آنها را بايد تميز ،‌ ضد عفوني و شعله افكني كرد و دست كم يك روز خالي نگهداشت .

5 ـ 2 ـ 12ـ 10 بستر گوساله ها بايد خشك و تميز باشد .

يادآوري: ميتوان از جايگاه انفرادي فلزي براي نگهداري گوساله هاي تازه تولد يافته استفاده نمود.

5 ـ 2 ـ 13 مشخصات فني و بهداشتي زايشگاه :

زايشگاه بايد داراي مشخصات زير باشد :

5 ـ 2 ـ 13 ـ 1 زايشگاه بايد تميز ، آرام ،‌راحت و داراي تهويه مناسب و نور كافي باشد.

5 ـ 2 ـ 13 ـ 2 كف زايشگاه بايد مطابق بند (5-2-3) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 13 ـ 3 سقف زايشگاه بايد مطابق بند (5-2-1) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 13 ـ 4 ديوار زايشگاه بايد مطابق بند (5-2-2) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 13 ـ 5 درو پنجره هاي زايشگاه بايد مطابق بند (6-2-7) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 13 ـ 6 بستر مناسب در زايشگاه ،‌كلش تميز و خشك مي باشد .

5 ـ 2 ـ 13 ـ 7 دماي زايشگاه كمينه 15 و بيشينه 30 درجه سلسيوس بالاي صفر باشد.

5 ـ 2 ـ 13 ـ 8 از كوران هوا به داخل زايشگاه به خصوص در زمستان بايد جلوگيري شود.

5 ـ 2 ـ 13 ـ 9 درزايشگاه وسايل وابزارمامائي مثل ساولن ـ طناب ، ‌دستكش، جك گوساله كش و دماسنج بايد موجود باشد.

5 ـ 2 ـ 13 ـ 10 شير آب سرد و گرم و با فشار كافي درمحل زايشگاه بايد منظور گردد.

5 ـ 2 ـ 13 ـ 11 احداث حوضچه هاي ضد عفوني در جلوي درب زابشگاه جهت ضد عفوني چكمه ها بايد احداث يا نصب شود .

5 ـ 2 ـ 13 ـ 12 توصيه مي شوديك دستگاه قرقره(جرثقيل كوچك)درسقف زايشگاه نصب شود.

5 ـ 2 ـ 13 ـ 13 آخور زايشگاه بايد طبق بند (5-2-8) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 13 ـ 14 آبخشوار زايشگاه بايد طبق بند (5-2-9) اين استاندارد باشد .

5 ـ 2 ـ 13 ـ 15 پس از زايمان وخروج گاو اززايشگاه ،بايد محل زايش با آب و مواد پاك كننده و ضد عفوني كننده شستشو داده وسپس شعله افكني گردد.

مشخصات فني وبهداشتي بيمارستان

بيمارستان يك گاوداري شيري بايد داراي مشخصات زيرباشد .

5 ـ 2 ـ 14 ـ 1 سقف بيمارستان بايد طبق بند (5-2-1) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 14 ـ 2 ديوار بيمارستان بايد طبق بند (5-2-2) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 14 ـ 3 كف بيمارستان بايد طبق بند (5-2-3) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 14 ـ 4 نرده هاي جدا كننده بايد طبق بند (5-2-6) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 14 ـ 5 آخوربيمارستان بايد طبق بند (5-2-8) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 14 ـ 6 آبشخوار بيمارستان بايد طبق بند (5-2-9) اين استاندارد باشد.

5 ـ 2 ـ 14 ـ 7 نرده هاي مخصوص مقيد كننده بايد در بيمارستان منظور گردد تا عمليات درمان و معاينه بر روي دامهاي آلوده و بيمار صورت گيرد.

5 ـ 2 ـ 14 ـ 8جايگاه بيمارستان بايددرمحلي جدا ازقسمتهاي يك گاوداري احداث شود.

5 ـ 2 ـ 14 ـ 9 بيمارستان بايد مجهز به وسائل معاينه و تجهيزات درمان باشد .

5 ـ 2 ـ 14 ـ 10 در بيمارستان اتاقي بعنوان اتاق براي دكتر در نظر گرفته شود و در اين اتاق بايد وسائل و تجهيزات مورد نياز دامپزشكي مهيا شود .

5 ـ 2 ـ 14 ـ 11 در صورت نياز در كنار بيمارستان محلي بعنوان جايگاه قرنطينه دامهاي تازه وارد براي كنترل آنها از نظر داشتن آلودگي و بيماريهاي مسري در نظر گرفته شود تا زير نظر دامپزشكي كنترلهاي بهداشتي لازم و مقررصورت بگيرد و محل مذكور بايدقفل دار باشد تا بهتر تحت كنترل مديريت گاوداري قرار گيرد .

6 مشخصات فني و بهداشتي تاسيسات و تجهيزات

6 ـ 1 كپسول آتش نشاني ،‌در هر جايگاه (گاوهاي شيرده ـ تليسه ها ـ گوساله داني گوساله هاي گروهي و تازه متولد شده ـ زايشگاه ـ بيمارستان ـ جايگاه شير دوشي و ... به تعداد لازم طبق مقررات مراجع ذيصلاح 1 و مناسب موجود باشد.

6 ـ2 تجهيزات و وسايل و ابزار كار ، بايد از جنس مقاوم و ترجيحاً فلزي باشند و به آساني قابل تميز شدن و تميز كردن باشند.

6ـ 3 تجهيزات بايد متناسب با تعداد دامهاي موجود و تعداد كاركنان و كارگران شاغل باشد .

6ـ4 سيم كشي و كابل كشي برق ساختمان جايگاه دامداري بايد روكار بوده و سيم ها و كابل ها در درون لوله هاي فولادي باشد و با فاصله لازم و مناسب از ديواره هاي جايگاه سيم كشي انجام گرفته باشد و لامپها و حباب هاي چراغهايي كه كه در محل جايگاهها را روشن مي كنند بايد از نوع مقاوم و با حفاظ باشند.

6ـ 5 در دامداري براي ضد عفوني كردن وسايل و تجهيزات مورد مصرف بخار آبي كه بكار مي رود بايد بدون مواد زيان آور براي سلامتي انسان باشد.

6ـ 6 زباله دان هاي مورد استفاده در گاوداري بايد فلزي و لزوماً درپوش دار باشد.

6ـ 7 در گاوداري بايد امكانات لازم و كافي ، جهت تعويض لباس كارگران ،‌بطور جداگانه و مجزا از محل هاي نگهداري و استراحت و مراقبت از دامها ، وجود داشته باشد.

6ـ 8 براي گاوداري بايد تاسيسات بهداشتي شامل توالت ـ دستشوئي و حمام به تعدادلازم و متناسب با تعداد كاركنان و كارگران شاغل و جود داشته باشد.

6ـ 9 تاسيسات بهداشتي بايد برابر بند 5ـ3ـ1ـ3 از استاندارد ملي ايران 5747: سال 1380 مشخصات فني بهداشتي سالن كشتار دام باشد.

6ـ 10 در جايگاههاي گاوداري و تاسيسات بهداشتي و ساختمان مديريت و ... بايد نور كافي طبيعي و با نور مصنوعي ،‌به ميزان لازم و كافي وجود داشته باشد.

6ـ 11 براي بهره مندي از نور كافي مورد نياز و عدم وقفه در شير دوشي علاوه بر استفاده از شبكه برق شهري سراسري بايد تجهيزات برق رساني براي حالتهاي اضطراري كه برق شبكه قطع شود در گاوداري منظور گردد.

6ـ 12 براي استراحت كاركنان و كارگران شاغل در گاوداري بايسي ساخماني مناسب با وسابل و تجهيزات مورد نياز تهيه شود.

6ـ 13 ساختماني نيز جهت استقرار مديريت گاوداري بايد ساخته شود كه اندازه آن طبق در جدول پيوستي1 و 2 اين استانداردآمده است .

يادآوري : مقررات و آئين نامه ملي ساختمان بندهاي 5 و 7 و 9 و10 وزارت مسكن وشهرسازي همچنين استاندارد ملي ايران 2800 سال 1380 بايد در ساختمان مديريت و كاركنان رعايت شود .

6ـ 14 براي دفع لاشه هاي مردار و ضايعات حاصل از زايمان گاو و وسابل باقيمانده از عمليات دامپزشكي وجود كوره لاشه سوزي و يا چاه دفن لاشه در هر گاوداري ضروري است كه طبق نظر

كارشناس فني و دامپزشكي گاوداري يا مراجع قانوني ذيصلاح اقدام به داير نمودن كوره يا چاهي به همين منظور نمود.

6ـ 15 مشخصات فني و بهداشتي انبار علوفه دام در دامداري

به بند 3-8 اين استاندارد ملي مراجعه شود.

6-16 مشخصات فني و بهداشتي سالن شير دوشي و تاسيسات و تجهيزات مربوط به عمليات شيردوشي به بندهاب 3-6 و 3-7 اين استاندارد ملي مراجعه شود.

يادآوري مهم: اگرجه تاسيسات و تجهيزات مورد نياز در يك دامداري بخشي مجزا از جايگاه قابل بحث است اما به لحاظ اهميت ويژگيها و مشخصات تاسيسات و تجهيزات بكار رفته در يك جايگاه بايد تاسيسات و تجهيزات مورد نياز در يك دامداري داراي مشخصاتي باشند كه در بند 6 اين استاندارد آورده شده است.

پيوست الف

جدول1ـ تركيب دامهاي يك دامداري ومقدارمساحت موردنيازبه ازاي هرراس دام1 (اطلاعاتي)

مساحت مورد نياز(مربع )

عنوان محل يا جايگاه

رديف

غير مسقف

مسقف

10

5

جايگاه گاو شيرده و خشك

1

52/2

26/1

تلبيه هاي كل تا زايش

2

1

5/0

گوساله 6 تا 12 ماهه ماده

3

95/0

47/0

گوساله 5/2 تا 6 ماهه

4

4/0

2/0

گوساله 3 هفته تا 5/2 ماهگي

5

ـ

72/0

زايشگاه ـ گوساله داني گوساله هاي تازه متولد شده

6

ـ

15/0

بيمارستان

7

3/0

15/0

جايگاه گاو نر

8

ـ

25/1

انبار كنسانتره

9

ـ

2

انبار علوفه

10

83/2

ـ

سيلو

11

ـ

6/0

دفتر اداري و مديريت

12

ـ

1

واحد مسكوني

13

5/0

ـ

محوطه عمليات دامپزشكي

14

ـ

8/1

سالن انتظار شيردوشي جمع آوري وسردكردن شيروموتور خانه

15

5/19

6/15

جمع زير بناي مفيد

16

يادآوري 1ـ مقدار مساحت مورد نياز مندرج در بالا در يك دامداري يك صد راسي مي باشد.

يادآوري 2ـ ساختماني جنبي دامداري با افزايش به بيش ازيكصدراس مولدمساحت زيربناي مفيدجايگاه به شرح زيرقابل افزايش مي باشد:

1ـ داروخانه و بيمارستان 15 درصد 2 ـ گوساله داني و زايشگاه 50 درصد 3ـ دفتر اداري و مديريت و مسكوني 30 درصد

4ـ سالن انتظار، سالن شيردوشي، محل جمع آوري وسردكردن شيروموتورخانه50 درصد

يادآوري 3 ـ سايرساختمانها بايدطبق زيربناي مفيدتعيين شودوبه نسبت ظرفيت واحددامداري افزايش يابد

يادآوري 4 ـ با توجه به عوامل جوي و شرايط اقليمي موجود در مناطق مختلف كشور، بنا به تشخيص نظام دامداري و دامپروري ،ميتوان به جاي سكوي علوفه (غير مسقف) از انبار علوفه(مسقف) استفاده كرد.

پيوست ب

جدول 2 ـ عوارض طبيعي ـ تاسيساتي ـ مناطق مسكوني شهري و روستائي1

جايگاه دامداري نيمه باز ـ (اطلاعاتي)

اندازه فاصله

به متر

عنوان عوارض

رديف

اندازه فاصله

به متر

عنوان عوارض

رديف

200

صنايع كوچك

10

50 تا 100

حريم رودخانه

1

200

صنايع متوسط

11

1000

حريم دريا

2

1000

صنايع بزرگ

12

200

حريم راه آهن

3

2000

مناطق مسكوني بيش از 500000 نفر

13

500

حريم جاده فرعي

4

1000

مناطق مسكوني بين 500000 تا 150000 نفر

14

500

حريم جاده و اتوبان اصلي

5

500

مناطق مسكوني كمتر از 150000

15

1000

حريم فرودگاه منطقه اي

6

250

مناطق مسكوني محدوده روستا بيش از 100 خانوار

16

1500

حريم فرودگاه اصلي

7

150

مناطق مسكوني محدوده روستا بين 100 تا 25 خانوار

17

2000

حريم فردودگاه بين المللي

8

ـ

مناطق مسكوني محدوده روستا كمتر از 25 خانوار

18

1000

صنايع غذائي

9

 

پيوست پ

فواصل واحد هاي توليدي فرآورده هاي دام و طيور و محل هاي پرورش دام ـ طيور و زنبور عسل[1] با جايگاه دام نيمه باز ـ (اطلاعاتي)

انتشار : ۲ خرداد ۱۳۹۹

کتاب گیاه شناسی یک با فرمت پاورپوینت ppt

عنوان فایل :کتاب گیاه شناسی یک با فرمت پاورپوینت نوع فایل: پاورپوینت تعدادصفحات : 250 ص   برای دانلود روی لینک زیر کلیک نمایید دانلود کتاب گیاه شناسی ۱ با فرمت پاورپوینت ppt شرح مختصر: امروزه سلول به عنوان واحد ساختمانی همه موجودات زنده معرفی می‌شود و درباره هر یك از ...

جزوه کامل ماشینهای کشاورزی

جزوه کامل ماشینهای کشاورزی

جزوه حاضر به صورت کامل و جامع تمامی مباحث مربوط به تمامی ماشینهای کشاورزی اعم از ماشینهای کاشت ماشینهای داشت و ماشینهای برداشت را مورد بررسی قرار داده و اطلاعات بسیار خوبی در اختیار خواننده قرار میدهد این جزوه در قالب pdf و در3 پارت مختلف است که انواع ماشینها را جدا ... ...

دانلود جزوه مرور سریع فارماکولوژی

جزوه  مرور سریع  فارماکولوژی  ...

دانلود جزوه شیمی مواد غذایی 2 دانشگاه شهید بهشتی

دانلود جزوه شیمی مواد غذایی 2 دانشگاه شهید بهشتی

جزوه شیمی مواد غذایی 2 آماده برای دانلود است. دانشگاه: شهید بهشتی تهران استاد: دکتر مرتضویان فرمت: PDF پی دی اف - قابل اجرا بر روی هر سیستم و دستگاه (لپ تاپ، موبایل و ...) کیفیت: عالی دانلود نمونه شامل مباحث: 1- طعم 2- رنگ 3- قهوه ای شدن 4- افزودنی ها 5- کاربرد ... ...

دانلود جزوه صنایع گوشت دانشگاه شهید بهشتی

جزوه عالی علم گوشت و صنعت گوشت آماده برای دانلود است. دانشگاه: شهید بهشتی تهران استاد: خانم دکتر شجاعی علم گوشت>> فیزیولوژی گوشت و تاثیر آن بر کیفیت گوشت تکنولوژی فرآورده های مهمی که در ایران تولید می شوند >> فرآورده های گوشتی مهم تعداد صفحات: 196 کیفیت: عالی نوع: ترکیب ...

پاورپوینت معادله خط ریاضی نهم

پاورپوینت معادله خط ریاضی نهم

پاورپوینت معادله خط ریاضی پایه نهمفرمت: پاورپوینت قابل ویرایش   تعداد اسلاید: 12 بکارگیری اشکال و تم های زیباپاورپوینت جذاب، قابل ویرایش و منطبق با کتب درسیمناسب برای معلمان جهت تدریس بهتر و دانش آموزان برای یادگیری بهتر ... ...

دانلود کتاب «ژئومورفولوژی اقلیمی» (دکتر فرج الله محمودی) PDF

دانلود کتاب «ژئومورفولوژی اقلیمی» (دکتر فرج الله محمودی) PDF

کتاب ژئومورفولوژی اقلیمی به تألیف دکتر فرج الله محمودی توسط انتشارات دانشگاه پیام نور در 266 صفحه می باشد. ... ...

اگر به یک وب سایت یا فروشگاه رایگان با فضای نامحدود و امکانات فراوان نیاز دارید بی درنگ دکمه زیر را کلیک نمایید.

ایجاد وب سایت یا
فروشگاه حرفه ای رایگان

تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به آموزشگاه آنلاین کشاورزی مدرن می باشد.

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما

فاصله

به متر

عنوان عوارض

رديف

فاصله

به متر

عنوان

رديف

200

حيوانات آزمايشگاهي وپوستي سمور(خز)ـ روباه

14

250

كارخانجات سردخانه موادپروتئيني

1

200

حيوانات آزمايشگاهي وپوستي خرگوش ونوتربا

15

500